Kies het juiste licht voor de juiste ruimte

Lichtkleur, wat is dat?

De lichtkleur van een lamp zegt eigenlijk hoe warm of hoe koud de kleurtemperatuur is van je lichtbron. Dit wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Een lage Kelvin-waarde gaat eerder naar warm wit licht (vanaf 2700K). Hoe hoger deze waarde, hoe koeler de lichtkleur (vanaf 5300K).

Deze Kelvin-waarde kan je steeds terugvinden op de verpakking van je lichtbron. Vaak staat dit ook op de lichtbron zelf. Handig wanneer er eentje stuk gaat en deze wil vervangen.
Meestal staat er ook al bij vermeld of het een koel of warm wit licht is.

Dé toekomst: LED-lampen

Vele mensen denken dat de nieuwe, moderne LED-lampen veel nadelen zouden hebben, in vergelijking met de klassieke gloeilampen van vroeger. Maar niets is minder waar! Deze mythes gaan vooral over de lichtkleur (Kelvin). Tegenwoordig kan je zelfs in LED een oneindigheid in keuzes terugvinden. Er zijn verschillende lichtkleuren mogelijk, zelfs dat gezellige warme kleur zoals die van een gloeilamp.

De ruimte bepaalt het licht

De functie van een bepaalde ruimte, bepaalt snel welke lichtbron je het beste gebruikt.

Ruimtes waar je kan ontspannen en tot rust kan komen, mogen een warm wit licht uitstralen. Dit zijn bijvoorbeeld de woonkamer en de slaapkamer.

Heb je een bureau thuis? Dan kan je best opteren voor neutraal wit licht. Dit stimuleert je concentratie. Dit licht simuleert daglicht en is best aangenaam maar toch voldoende helder om alles goed te kunnen zien. Dit soort licht kan je ook best gebruiken in de badkamer of keuken.

Garage, kelder, hobbykamer of ruimtes zonder ramen kan je best verlichten met zeer koud wit licht. Deze leunt ook meer aan bij daglicht en geeft de ruimte voldoende licht. 

Kies de juiste armatuur voor boven de eettafel

De eettafel is vaak het middelpunt van het huis. Wanneer je van thuis werkt, is de eettafel je bureau. Kinderen komen thuis, en maken hun huiswerk aan dezelfde tafel. ’s Avonds eet men met het hele gezin een lekkere maaltijd.

Zeg schaduwen vaarwel!

Een hanglamp of pendel is de beste armatuur voor boven de eettafel. Wanneer de verlichting mooi in het midden boven de tafel hangt, ga je geen last meer hebben van schaduwen. Heb je een redelijk lange tafel, dan kan je misschien opteren voor meerdere hanglampen met telkens één lichtbron. Zo kan je het licht optimaal verspreiden over de hele lengte van de tafel.

Optimaal licht

Om de lichtsterkte van je armatuur het best te benutten, moet je rekening houden met de afstand tussen de verlichting en het tafelblad. Ideaal is een afstand van 80cm tot 100cm. Niet te kort, niet te lang maar juist perfect!

Multifunctioneel licht

Sommige mensen werken graag aan de keukentafel, die zelfde tafel waar je ’s avonds met je gezin of vrienden een lekker wijntje drinkt. Hier zou je dus van neutraal wit licht moeten kunnen overschakelen naar warm wit licht. Dit is echter geen probleem! We hebben verschillende lichtbronnen die je d.m.v. een wandschakelaar kan dimmen in 2 of soms 3 stappen.