Chaise longue

Chaise longue


Een chaise longue nodigt uit om te relaxen. Even languit liggen op uw lange chaise een boek lezen of even een uiltje knappen. Een chaisse longue kan u als een soort fauteuil bij uw salon zetten, maar kan ook losstaand in de kamer staan; bijvoorbeeld in een tuinkamer, uw slaapkamer of kledingkamer enz. Altijd al zo’n comfortabele chaise fauteuil willen hebben? Bij Meubelen Jonckheere vindt u chaises longues in verschillende maten en uitvoeringen. U kan ze bij ons ook gemakkelijk en snel online bestellen!

Van duchesse brisée tot chaise lounge

De ligstoel als concept was al bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen bekend. Zij lagen ook graag aan aan tafel. Een chaise long is een eenpersoons leunstoel met een verlengd voeteneinde. In de 18e eeuw was er nog de ‘duchesse brisée’ een armstoel met los voeteneinde. Later werden de fauteuil en de voetensteun verenigd tot de ‘chaise longe’ zoals we die nu nog steeds kennen. 

De chaise lonque was uitermate populair in Franse en Engelse boudoirs in de 18e en 19e eeuw. In het Engels worden deze stoelen ook wel ‘chaisse lounge / lounge chair’ of -met een knipoog- ‘fainting couch’ genoemd. Victoriaanse dames hadden in hun privé-vertrek, ook wel ‘fainting room’ genoemd, een chaise sofa staan waar ze even konden verpozen en hun pijnlijke maag wat ruimte konden geven. De te strak aangespannen corsetten waren daar vooral de boosdoener van. Die zorgden er ook regelmatig voor dat een dame van stand flauwviel.
 
Chaises in verschillende vormen en stijlen

Dat u in een chais lounge heerlijk kan verpozen en relaxen mag duidelijk zijn. Even met uw voeten omhoog van uw favoriete televisieprogramma genieten of gewoon in alle rust naar muziek luisteren… Tegenwoordig zijn chaise longues in verschillende soorten en uitvoeringen te koop. Van de barok-uitvoering zoals u dat op de schilderijen uit de 18e eeuw ziet tot een ultra moderne en strakke chaise longue nieuwe stijl. Een chez lounge sofa met een hoge hoofdleuning en een laag voeteneinde wordt ‘méridienne’ genoemd. 

Bent u op zoek naar een chaisse longe? In het uitgebreide assortiment van Meubelen Jonckheere kan u een long chaise voor iedere smaak en budget vinden.