Lattenbodems
Lattenbodem
Nog belangrijker voor uw slaapcomfort dan het bed zelf, is de bedbodem. Als je goed wil slapen kies je als bedbodem voor een echte lattenbodem of een boxspring. Een lattenbodem bestaat letterlijk uit verschillende latten. Er zijn verschillende soorten lattenbodems, zodat u afhankelijk van uw wensen de variant kan kiezen die het best bij u past. Welke soorten zijn er en hoe kan u weten wat voor u de beste lattenbodem is? Bij Meubelen Jonckheere kan u alle lattenbodems zelf uitproberen en helpen we u graag een keuze te maken! Ook geven we u advies over welk type matras het meest geschikt is voor de lattenbodem die u heeft uitgekozen. Houdt u wel van een lattenbodem aanbieding? Dan zal u vast geïnteresseerd zijn in onze promotieset van een lattenbodem met matras.
Waarom een lattenbodem kopen?
Dat lattenbodems zo populair zijn heeft onder andere te maken met hun onderhoudsvriendelijkheid. Ze trekken geen stof of vuil aan, zodat u ze gemakkelijk proper kan houden, en ze bieden een goede ventilatie. Twee kwaliteiten die belangrijk zijn in functie van uw slaapcomfort. Lattenbodems zijn daarnaast ook duurzaam. Hoe beter en soepeler de lattenbodem, des te langer deze zal meegaan.
Last but not least bieden ze een hoog niveau van slaapcomfort. Een lattenbodem van NOX of van Swissflex zorgt voor een goede en stabiele ondersteuning van uw lichaam. Dit is evenwel afhankelijk van de kwaliteit van de lattenbodem. Goedkope lattenbodems hebben veelal minder latten en de latten staan ook verder uit elkaar. Om echt comfortabel te slapen is een minimum van 28 latten nodig; een goedkope lattenbodem heeft soms slechts 13 of 15 latten. Nog beter is een lattenbodem met 42 latten. Dit type wordt vaak aanbevolen bij een zwaardere belasting, maar is eigenlijk voor iedereen wel prettiger. Naast een betere gewichtsverdeling kan deze bodem uw lichaam namelijk optimaal ondersteunen. Soms heeft de lattenbodem nog verstelbare latten, zodat u zelf de mate van ondersteuning bij uw schouders en heupen kan regelen. De meeste lattenbodems hebben een middenzone met schuifjes op de latten, waardoor de bodem harder of zachter kan ingesteld worden.
Diverse formaten lattenbodems
Lattenbodems worden bij zowel bij éénpersoons- als tweepersoons bedden zeer frequent als bedbodems gebruikt. U kan ze dan ook in de meest frequente afmetingen standaard in het aanbod vinden. Voor tweepersoonsbedden heeft u de keuze uit een lattenbodem 140x200, lattenbodem 160x200 en zelfs een lattenbodem 180x200. Sommige koppels houden ervan om elk op een eigen matras te slapen. Dan kan twee keer een lattenbodem 70x200 goed van pas komen. Voor een twijfelaar past een lattenbodem 120x200. Voor een eenpersoonsbed is een lattenbodem 80x200 of lattenbodem 90x200 geschikt. Heeft u een extra lang bed? Er bestaat ook een formaat lattenbodem 90x220. Legt u hier twee van naast elkaar, dan heeft u een geschikte bedbodem voor een extra breed en extra lang bed van 180x220.
Heeft u geen standaardformaat bed? Ook dan kan u nog voor een lattenbodem gaan. U kan een lattenbodem op maat laten maken of voor een uitschuifbare lattenbodem kiezen. Deze kan u in de breedte verstellen, van 90cm tot wel 160 cm.
Wat bepaalt de prijs lattenbodem?
We schreven al eerder dat het aantal latten van invloed is op de lattenbodem prijs. Maar ook de manier van bevestigen is van belang. Is een lattenbodem goedkoop, dan is de kans groot dat de latten direct aan het frame gemonteerd zijn. Dit maakt dat de bodem aan de randen veel steviger is dan in het midden. Duurdere versies leggen de latten van hout (of zelfs glasvezel) in flexibele houders. Ook het materiaal waaruit de houders zijn gemaakt kan verschillen en heeft een weerslag op de lattenbodems prijs. Beter kiest u niet voor plastic, want dan is er een verhoogd risico op scheuren. Rubber is beter; siliconen houders zijn de beste en leveren een betere flexibiliteit en duurzaamheid.
Wilt u in uw bed graag nog wat lezen of televisie kijken? Heeft u soms last van rusteloze benen? Dan is een verstelbare lattenbodem een aanrader. Er zijn manueel verstelbare lattenbodems, waarbij u zelf het hoofd- of voeteneinde omhoog of omlaag kan zetten. Maar nog meer comfort heeft u met een elektrisch verstelbare lattenbodem. Bij een elektrische lattenbodem regelt u moeiteloos met een enkele druk op de knop uw gewenste slaap- of zithouding. Elektrische lattenbodems zijn ook zeer geschikt voor mensen met een fysieke aandoening. Door de lattenbodem elektrisch te verstellen kan u ervoor zorgen dat u gemakkelijk in of uit het bed kan stappen.